Joi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat retragerea partidului din coaliția de guvernare, acuzând lipsa de colaborare și atitudinea ostilă a partenerilor de coaliție. Totuși, PSD va sprijini un guvern de dreapta în Parlament pentru a evita o criză politică prelungită.
„Nu poți face nimic cu parteneri care una vorbesc în interior și alta în fața presei”, a scris Ciolacu pe Facebook. Liderul social-democrat a subliniat că decizia vine ca urmare a incapacității partenerilor din coaliție de a depăși orgoliile și conflictele ideologice.
Ce a declanșat ruptura?
Conform HotNews.ro, anunțul lui Ciolacu vine după ce, miercuri, liderii partidelor pro-europene conveniseră ca PSD să desemneze viitorul premier, având cel mai mare scor la alegerile din 1 decembrie. Cu toate acestea, tensiunile dintre PSD, PNL, UDMR și USR au escaladat rapid.
La o întâlnire organizată la Palatul Victoria, liderii USR au participat doar 20 de minute, lăsând o listă cu opt cereri pentru PSD, PNL și UDMR, inclusiv solicitarea ca toate partidele să ceară demisia președintelui Klaus Iohannis la sfârșitul mandatului său, în 21 decembrie.
Declarația lui Marcel Ciolacu:
Ciolacu a acuzat partenerii de coaliție de comportament contraproductiv și lipsă de respect față de PSD:
- „PSD a suportat destul astfel de atitudini fără să comenteze, însă acest mod de lucru nu este productiv.”
- „România are nevoie urgent de un guvern stabil care să gestioneze problemele până la alegerile prezidențiale.”
Ce urmează?
PSD și-a asumat responsabilitatea de a vota un guvern de dreapta pentru a evita blocajul instituțional, dar retragerea sa din guvernare lasă coaliția într-o situație fragilă. Rămâne de văzut cum vor reacționa celelalte partide și dacă viitorul guvern va putea asigura stabilitatea politică necesară.
Fuga de răspundere a anilor grei de guvernare psd pnl,e la înălțime?!
Un scenariu de vis pentru actuala coaliție, nu? Păi, facem praf economia românească atâția ani, iar acum, când situația devine grea, fugim și pasăm vina pe alții. Apropo, dragi cititori, anul 2025 aduce înghețări de salarii și pensii, dar și taxe mărite. Doamne ajută! (Evident, sarcastic.)