LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Primarul comunei Albești a postat buletinul de vot pe rețelele sociale. Update

Alegeri prezidențiale 2025. Turul 2 are loc duminică, 18 mai. FANATIK vă ține la curent cu date privind prezența la vot, rezultatele preliminare și exit poll-urile efectuate.

Toate informațiile importante legate de turul 2 al acestor alegeri prezidențiale 2025 vă sunt prezentate în timp real de FANATIK. Duminică, 18 mai, vă ținem la curent cu date despre prezența la vot, rezultatele preliminare, exit poll-urile și cu orice detaliu semnificativ legat de desfășurarea scrutinului.

Update, ora 12:30. Edilul comunei Albești a postat buletinul de vot pe internet

În județul Botoșani, până la această oră, alegerile prezidențiale nu au fost marcate de incidente. Totuși, edilul localității Albești a intrat în atenția autorităților, după ce a postat buletinul de vot pe rețelele sociale.

Primarul din Albești a postat o fotografie pe Facebook, în care se putea observa ștampila pusă pe unul dintre candidați. Momentan, polițiștii fac verificări pentru a afla cum de s-a ajuns într-o astfel de situație.

Update, ora 12. Două femei președinte la secțiile de votare din Bihor, revocate și înlocuite prin decizii BEJ

Două femei președinte la secțiile de votare din județul Bihor au fost revocate, respectiv înlocuite din funcție. Membrii BEJ au constat că una dintre ele ”a distribuit și postat materiale pe Facebook care exprimau sprijin pentru un anumit candidat”. Acest fapt constituie abatere, BEJ motivând că ”imparțialitatea presupune nu doar lipsa oricărei părtiniri reale, ci și evitarea oricărei aparențe de partizanat.”Potrivit BEJ, orice material publicat pe rețelele sociale în care se exprimă preferințele politice este echivalentul unei implicări în campania electorală.

Pe de altă parte, BEJ a revovat-o din funcție pe Rodica-Floare Hora-Popescu, în urma unei sesizări formulate de AUR Bihor. Președinta secției de votare a fost acuzată că l-ar fi susținut pe Nicușor Dan în această perioadă. Legea nr. 208/2015 prevede faptul că persoanele desemnate ca experți electorali au interdicția de a se implica în activități de campanie electorală.

Update, ora 11:30 Secții de vot fără curent electric, în Bacău

Trei secţii de votare din judeţul Bacău au rămas fără energie electrică din cauza unei avarii care a afectat o linie de distribuţie, dar funcţionează pe generatoare, iar procesul electoral nu a avut de suferit.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei tehnice judeţene de alegeri, situaţiile au fost înregistrate la secţiile 334 şi 335 din localitatea Dofteana şi secţia 331 din localitatea Bogata.

În judeţul Bacău sunt aşteptaţi la urne aproximativ 587.000 de alegători, în cele 640 de secţii de votare.

Update, ora 11:05. Bărbatul din Mehedinți a murit în secția de votare

Din păcate, bărbatul resuscitat în secția de votare din Mehedinți a murit. Aalegătorul avea 75 de ani și avea  probleme de sănătate. Martorii spun că acestuia i s-a făcut rău chiar în cabina de vot, într-o secție din Burila Mare. Trebuie menționat că bărbatul nu a apucat să își exercite votul.

Update, ora 10:50. Un bărbat a leșinat în Timiș, un bărbat este resuscitat în Mehedinți

Un polițist de frontieră din Timiș a acordat primul ajutor unui bărbat care a leșinat în apropiere de o secție de votare din Timiș. Un echipaj medical a intervenit și l-a transportat pe bărbat la spital. Cel care a sunat la 112 a fost chiar polițistul de frontieră.

”Azi-dimineaţă, în jurul orei 08:00, un poliţist de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Lungă, aflat în misiune de asigurare a ordinii publice la o secţie de votare din localitatea Vizejdia, judeţul Timiş, a intervenit prompt în sprijinul unei persoane care a acuzat o stare de rău în proximitatea secţiei de votare”, au transmis reprezentanții IPJ Timiş.

De asemenea, în Maramureș au fost raportate trei incidente, conform purtătorului de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș. „Până în acest moment, nu au fost înregistrate incidente deosebite. Pe parcursul zilei de ieri şi al nopţii, structurile MAI din judeţul Maramureş au fost sesizate cu privire la trei posibile incidente dintre care unul nu s-a confirmat, unul este în curs de cercetare, iar unul a fost declinat către Autoritatea Electorală Permanentă.

Pe timpul nopţii nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secţiilor de votare, iar în această dimineaţă, efectivele Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Maramureş care au asigurat măsurile de protecţie le-au predat preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte”, a declarat Florina Meteş.

Între timp, un bărbat este resuscitat în aceste momente la o secție de votare din Mehedinți. Bărbatului i s-a făcut rău în timp ce vota, iar la fața locului a sosit un echipaj de prim ajutor, care îl resuscitează. Conform România TV, bărbatul nu face parte din comisia de vot.

Update, ora 09:50. George Simion, enervat pentru că nu a fost lăsat să facă declarații în secție de vot

Călin Georgescu și candidatul AUR, George Simion, au votat, duminică, la o secție din localitate Mogoșoaia. Imediat după ce și-au exprimat opțiunea electorală, cei doi au vrut să dea declarații în secția de votare.

În momentul în care și-a început discursul, Călin Georgescu a fost oprit de unul dintre polițiștii aflați în secție. Celor doi au fost informați că nu au permisiunea de a transmite declarații în timp ce se află în interiorul secției, fiind rugați să facă acest lucru afară.

George Simion, vizibil iritat, i-a răspuns agentului: „Nu e foarte frumos ce ați făcut, dar nu e nicio problemă. Din păcate din cauza domnilor polițiști nu putem să dăm declarații de presă”.

Update, ora 08.55. Preşedintele, premierul şi cei doi contracandidaţi au votat deja

În urmă cu câteva minute a votat şi Nicuşor Dan, alături de soţie, la o secţie din oraşul natal, Făgăraş. Anterior, în jurul orei 8.00, votase şi contracandidatul său, George Simion, la o secţie din Mogoşoaia. De asemenea, şi-au exercitat dreptul de vot şi preşedintele interimar Ilie Bolojan şi premierul interimar Cătălin Predoiu.

„Preşedintele care va fi ales nu va putea face totul, dar va putea face multe pentru o ţară pe care să te poţi baza, pentru a trece peste greutăţile economice, dar mai ales pentru a reda încrederea şi speranţa. De săptămâna viitoare, aceste lucruri le poate face preşedintele ales cu onestitate, cu bun simţ şi cu responsabilitate pentru ţara noastră”, a spus Bolojan.

Aproape 9% dintre alegătorii înscrişi pe liste s-au prezentat până acum la urne, prezenţa fiind sensibil mai crescută decât acum două săptămâni, ca urmare a mobilizării diasporei, unde prezenţa la urne este aproape dublă.

Update, ora 08.15. Băutură gratis în schimbul voturilor, la Brăila

Ministerul Afacerilor Interne informează că pe parcursul zilei de sâmbătă şi pe timpul nopţii structurile MAI au fost sesizate cu privire la 76 de posibile incidente, mai bine de jumătate fiind legate de continuarea propagandei electorale.

Dintre acestea, nouă nu s-au confirmat, iar alte şase sunt în curs de cercetare.

„Patru persoane sunt cercetate pentru comiterea de fapte penale. De exemplu, poliţiştii dintr-o localitate din judeţul Ilfov efectuează cercetări după ce un membru al unui birou electoral al unei secţii de votare a reclamat că a fost ameninţat de locţiitorul preşedintelui secţiei de vot.

Într-o localitate din judeţul Brăila, poliţiştii au fost sesizaţi prin apel la 112 cu privire la faptul că un bărbat oferă băuturi cetăţenilor pentru a-i determina să voteze un anumit candidat. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor”, au transmis cei de la MAI.

Update, ora 07.45. Numărul votanților a trecut de un milion

Numărul total al alegătorilor care au trecut pe la urne a depășit un milion, ceea ce înseamnă aproape 6% din numărul total al cetățenilor înscriși pe listele electorale.

Dintre aceștia, peste 740.000 de voturi s-au înregistrat în diaspora, iar peste 300.000 la secțiile deschise în țară.

Județele cu cea mai mare prezență sunt Ilfov, Constanța, Călărași, Giurgiu și Tulcea.

Update, ora 07.15. A început procesul de votare pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale

La ora 7.00 s-au deschis secţiile de votare de pe întreg teritoriul României. În primele zece minute votaseră deja peste 65.000 de români.

Aproape 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne să îşi aleagă preşedintele dintre cei doi candidaţi ajunşi în cursa finală, George Simion şi Nicuşor Dan.

Urnele se închid la ora 21:00, dar cei care la ora 21 încă se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei, pot să îşi exercite dreptul de a alege şi după această oră.

La ce oră se deschid secțiile de votare din România și din diaspora. Programul complet

Duminică, românii își aleg președintele pentru următorii 5 ani. Turul 2 îi aduce față în față, pe buletinele de vot, pe George Simion (AUR) și Nicușor Dan (independent), doi candidați considerați a avea viziuni politice distincte.

Analiștii politici spun că actualele alegeri pentru Palatul Cotroceni reprezintă un moment definitoriu pentru viitorul României, mai ales după decizia fără precedent de anulare a scrutinului din 2024.

La fel ca în turul 1 de pe 4 mai, și scrutinul de duminică, 18 mai are un programul al secțiilor de votare conceput pentru a ușura participarea cât mai multor alegători, atât în țară, cât și din străinătate.

Astfel, în diaspora, perioada votării este din nou una de 3 zile: 16-18 mai 2025. Se va vota după cum urmează:

  • prima zi: 16 mai, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală)
  • a doua zi: 17 mai, între orele 7:00 – 21:00 (ora locală)
  • a treia zi: 18 mai, urnele se deschid la ora 7:00 (ora locală) și se închid la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).

În România, la fel ca în turul 1, data votării este duminică, 18 mai 2025. Programul secțiilor de votare e simplu: acestea se deschid la ora 07:00 și se închid la ora 21:00.

Unde și cum se poate vota la alegerile prezidențiale 2025, turul 2

Românii din țară pot vota acolo unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință: în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente. Puteți afla mai multe informații de pe pagina web www.registrulelectoral.ro.

Dacă stați în Capitală, votați la secția unde sunteți arondat. E important de știut că nu puteți vota pe listă suplimentară în alt sector Dacă aveți și domiciliul și reședința în aceeași localitate, veți vota doar la secția unde sunteți arondat.

Pe 4 mai, alegerile s-au suprapus cu minivacanța de 1 Mai. Astfel, foarte mulți români plecați de la domiciliu au votat pe lista suplimentare în stațiunea de pe munte/litoral în care s-au aflat. Unele secții au raportat prezențe astronomice, chiar și de peste 400%.

Hartă interactivă cu prezența la vot

Așa cum v-a obișnuit și la scrutinele precedente, FANATIK.ro vă prezintă, în timp real, date cu privire la prezența la vot a alegătorilor la nivel național. Încă din 2024, o nouă funcționalitate a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru site-ul prezenta.roaep.ro.

Pe platforma AEP, datele vă sunt prezentate prin intermediul unei hărți interactive. Aici se pot selecta, după ora 21.00, și rezultatele în funcție de județ, localitate, unitate administrativ teritorială sau de secțiile de votare.

Incidente raportate în ziua alegerilor

La aceste alegeri prezidențiale 2025 – turul 2 – FANATIK vă oferă și informații oră de oră în legătură cu incidentele de la vot. Cu siguranță, nu vor lipsi momentele tensionate la nivel național și în diaspora.

Lupta între cei doi candidați este una la baionetă, astfel că taberele lor vor da totul pentru victoria finală. De la MAI vom fi ținuți la curent cu tot ceea ce se întâmplă în țară.

Analiza participării la vot pe județe

În acest live update alegeri 2025 vă vom prezenta și modul în care evoluează prezența la nivel național. Pe 4 mai, prezența la vot 2025 a fost de 9.571.740 de români, adică 53,21%.

Analiștii anticipează acum o prezență mult mai mare. Se fac estimări care vorbesc și de cifre uriașe. Mai exact de peste 11 milioane de votanți. Vom vedea, din datele AEP, cum se va vota în fiecare județ al țării și în municipiul București.

Rezultate oficiale şi Exit poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2, pe FANATIK

La ora 21.00, imediat după ce urnele se vor închide, mai multe case de sondare a opiniei publice vor prezenta primele date de tip Exit Poll. Cifrele ne vor arăta cine este favorit înainte ca BEC să afișeze primele rezultate oficiale de la acesta alegeri prezidențiale 2025.

FANATIK va publica în timp real modul în care evoluează numărătoarea oficială. Vom avea date atât din țară, cât și din diaspora, dat fiind faptul că urnele se închid la aceeași oră, 21 (ora României).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *