De altfel, Donald Trump crede că e o ”șansă bună” să pună capăt războiului din Ucraina. Printre altele, Rusia cere neutralitatea Ucrainei și imposibilitatea ca această țară să ajungă în NATO. Între timp, țările din Uniunea Europeană alături de Marea Britanie sunt gata să trimită trupe de menținere a păcii dacă Rusia este de acord cu încetarea focului.
Donald Trump a anunțat când va discuta cu Vladimir Putin
Asta, cu toate că Rusia a refuzat momentan acest scenariu. Discuția dintre Trump și Putin va avea loc după o serie de discuții ”pozitive” între oficialii americani și ruși, în zilele trecute. ”Vrem să vedem dacă putem pune capăt acestui război. Poate putem, poate nu putem, dar cred că avem o șansă foarte bună”, a declarat Trump reporterilor aflați în Air Force One.
“Voi vorbi cu președintele Putin marți. S-a depus multă muncă în weekend”, a completat Trump. Conform Reuters, Donald Trump încearcă să câștige sprijinul lui Putin pentru o propunere de încetare a focului de 30 de zile pe care Ucraina a acceptat-o săptămâna trecută. Cu toate acestea, conflictul devine tot mai intens în ultima vreme și ambele tabere se atacă furibund.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului declara în urmă cu trei zile că Vladimir Putin i-a trimis lui Trump un mesaj despre planul său de încetare a focului prin intermediul emisarului Steve Witkoff. Acesta a fost prezent la discuții de patru ore cu Putin și a exprimat un ”optimism prudent” că s-ar putea ajunge la pace.În apariții separate la emisiunile TV din Statele Unite, Witkoff, dar și secretarul de stat Marco Rubio și consilierul pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, au subliniat că mai sunt ”provocări de rezolvat înainte ca Rusia să accepte o încetare a focului”, cu atât mai puțin pacea.
Liderii din Uniunea Europeană sunt sceptici că Vladimir Putin va accepta pacea
Întrebat la ABC News dacă SUA vor accepta un acord de pace în care Rusiei i se permite să păstreze părți din estul Ucrainei, Waltz s-a întrebat retoric: ”Vom alunga fiecare rus de pe fiecare centimetru de pământ ucrainean?”. Ulterior, Waltz le-a cerut tuturor părților implicate să fie realiste.
Între timp, Rubio a declarat la CBS că un acord de pace final va ”implica multă muncă grea, concesii atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei și că va fi dificil să înceapă acele negocieri atâta timp cât ei se atacă”. În replică, Volodimir Zelenski a declarat că vede o șansă bună de a pune capăt războiului după ce Kievul a acceptat propunerea SUA de încetare a focului pentru 30 de zile.
Cu toate acestea, Zelenski a spus în mod constant că suveranitatea țării sale nu este negociabilă și că Rusia trebuie să predea teritoriul pe care l-a ocupat. Rusia capturat peninsula Crimeea în 2014 și controlează acum 70% din cele patru regiuni din estul Ucrainei pe care le-a cucerit după invadarea țării vecine în 2022.
În replică, rușii vor garanții ”de fier” că Ucraina rămâne neutră și ajunge membru NATO. ”Vom cere ca garanțiile de securitate să facă parte din acest acord”, au transmis surse de la Kremlin. Între timp, Keir Starmer, premier al Marii Britanii, s-a arătat sceptic că Vladimir Putin ar fi sincer atunci când spune că își dorește pacea și a anunțat că e momentul ca țările din Europa să treacă la acțiune pentru a ajuta Ucraina și pentru a descuraja Rusia.