🟢Update: Conform mai multor surse, în această seară, președintele Vladimir Putin va avea un apel telefonic cu președintele Casei Albe, Donald Trump, pentru a stabili exact pașii pentru acest armistițiu, ce prevede o încetare a focului și a conflictului timp de 30 de zile.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că acceptă propunerea SUA privind un armistițiu temporar în Ucraina. Acesta a precizat că încetarea focului trebuie să ducă la un acord de pace stabil și să rezolve cauzele conflictului.
Declarația liderului de la Kremlin a fost făcută după o întâlnire cu președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Putin a subliniat că Rusia nu va accepta o pauză în lupte doar pentru ca Ucraina să se regrupeze.
Înainte de a face anunțul, liderul rus a fost întrebat dacă estimează că Ucraina este pregătită pentru o încetare a focului și dacă a fost pus la curent în legătură cu propunerea SUA privind armistițiul de 30 de zile.
Putin i-a mulțumit lui Trump pentru „atenția acordată situației din Ucraina”
„În primul rând, aș dori să încep prin a-i mulțumi președintelui Statelor Unite, domnul Trump, pentru că a acordat atât de multă atenție reglementării situației din Ucraina.
În al doilea rând, suntem de acord cu propunerile de încetare a ostilităților. Dar estimăm că această încetare a focului trebuie să fie una care să ducă la pace pe termen lung și să elimine cauzele inițiale ale acestei crize”, a răspuns el.
Liderul rus s-a declarat convins că „Ucraina ar fi trebuit să ceară cu insistență SUA o întâlnire, precum cea din Arabia Saudită„, având în vedere situația de pe teren.
Cerințele Rusiei rămân aceleași: recunoașterea anexării unor regiuni, garantarea neutralității Ucrainei și limitarea capacităților militare ale Kievului. Aceste condiții sunt respinse categoric de liderii occidentali și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Statele membre NATO, prin secretarul general Jens Stoltenberg, au transmis că un armistițiu trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei. Oficialii europeni susțin că Rusia trebuie mai întâi să își retragă trupele din teritoriile ocupate.
Efectele economice pentru România pot fi semnificative, în funcție de evoluția negocierilor. Un conflict prelungit ar putea aduce creșteri de prețuri la energie, alimente și materii prime. De asemenea, presiunea pe bugetul de apărare ar putea crește în toată Europa de Est.
Această știre este în actualizare și vom reveni cu noi informații noi.